You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.Book Online

* Please Fill Required Fields *

Despre noi

Asociatia Grupul de Actiune Locala “TARA BEIUSULUI” include 5 localitati care fac parte din judetul Bihor: Comuna Draganesti, Comuna Tarcaia, Comuna Pocola, Comuna Finis, Comuna Remetea.

Numărul total de locuitori care fac parte din aria teritoriala GAL „Tara Beiusului” este de 13.093 locuitori, dispusi pe o suprafață de 309,16 km ².

In zona sunt habitate si specii protejate care se încadrează in situl protejat Natura 2000,respectiv Codru Moma în comuna Finiş, zona aflată în Defileul Crişului Repede in comuna Tarcaia, Pădurea Craiului în comuna Remetea.

Localitatile GAL „Tara Beiusului” sunt asezate in depresiunile formate de vaile Crisului Negru si al afluentilor sai, la poalele Muntilor Bihorului si Muntilor Padurea Craiului.Predomina zona de deal, zona colinara, dar exista si zona de câmpie întinsă pe terasa Crişului Negru.

Reţeaua hidrografică,este formată din Crişul Negru şi afluenţii sai.

In zona sunt atractii turistice renumite: Pestera Meziad, Stejarul secular, Valea Finisului, Valea Ursului, Valea Bălătesei, Cetatea Finis, Piatra Pietranilor, Muntii Codru, Munții Bihor și Depresiunea Beiușului, Munții Vlădeasa, Pestera Corbasca din Valea Tarcaitei, Râpele de la Mierag.

Clima continental-moderată ,dar mai umeda şi mai răcoroase. Temperatura medie anuală variază între 6° şi 10,5°C, iar cantităţile de precipitaţii sunt cuprinse între 500 şi 1.200 mm.

Suprafata totala a teritoriului GAL “Tara Beiusului” este de 309,16 km2, din care suprafata agricola totala (incluzind toate categoriile de folosinta ale terenului ) este de 160,76km2, ceea ce reprezinta aproximativ 51,99% din suprafata totala.

DENSITATEA populaţiei pe teritoriul GAL-ului Ţara Beiuşului stabilită ca şi raport între numărul de locuitori şi suprafaţă, având în vedere că sunt 13.093 locuitori şi 309,16km², este de 42,35 locuitori/km2

POPULATIE OCUPATA/ POPULATIE TOTALA*100 si la nivelul intregului GAL este de 38,99% (5106/13.093*100 =38,99%)

In GAL Tara Beiusului rata somajului reprezinta 7,29%.

La nivelul GAL  ponderea cea mai mare o reprezinta populatia ocupata in sectorul agricol, cu o medie de 48,5%, iar in cadrul comunelor ponderea cea mai mare in sectorul agricol o detine populatia ocupata din comuna Remetea (55,78%) si Tarcaia (58,51%).

În ceea ce priveste populatia ocupata in sectorul de activitati economice non –agricole (industrie si artizanat), aceasta reprezinta 23,36% din totalul populatiei ocupate la nivelul GAL, procentul cel mai mare fiind inregistrat la nivelul comunei Draganesti (29,63%).

In sectorul activitatilor comerciale, populatia ocupata reprezinta 14,08% din totalul populatiei ocupate de la nivelul GAL; cel mai mare procent al populatiei ocupate in sectorul comercial apare la nivelul comunei Pocola, unde procentul este de 27,12%.

Agricultura este domeniul de activitate principal la nivelul GAL, reprezentând 48,5% la nivelul structurii economiei locale.

La nivelul GAL sectorul agricol este reprezentata atât de sectorul vegetal cât si de cresterea animalelor:

          In categoria administratorilor sunt considerate si persoanele fizice care lucreaza terenul individual si reprezentatii explotatiilor care au forma juridica.

Cultura plantelor furajere, reprezinta o suprafata importanta la nivelul GAL, fiind o  verigă suport pentru sectorul de crestere al animalelor. Mai importante, atât prin suprafeţele cultivate cât şi prin valoarea lor furajeră, sunt culturile de lucernă, trifoi, porumbul pentru siloz, sfecla furajeră Pe linga culturile plantelor furajere un aport deosebit pentru sectorul de crestere al animalelor o reprezinta si suprafata de pasuni si finete naturale.

In structura sectorului vegetal sunt incluse si cultura cerealelor (griu, porumb, orz, triticale), cultura cartofului si a legumelor.

Pentru unele zone din GAL, cultura legumelor reprezinta o traditie, in special cele din sere si solarii. Locuitorii din Draganesti cultivă legume timpurii în solarii (salată, spanac, ridichi, ceapă verde şi apoi, în a doua recoltă, roşii şi ardei), legume pe care le valorifica in pieţele urbane din Beiuş, Ştei şi Vaşcău.Traditie legumicola exista si la nivelul comunei Tarcaia.

Datorită faptului ca localitatile din zona GAL sunt amplasate in zone cu forme de relief variate s-au dezvoltat activităti în toate sectoarele agricole: cereale, legumicultură, pomicultură, viticultură si cresterea animalelor.

Creșterea animalelor este o preocupare de bază a locuitorilor, iar rasele de animale sunt reprezentate de  bovine, ovine, porcine, caprine, cabaline. Productia este realizata atit pentru consum propriu (autoconsum), cit si pentru prelucrare industriala de catre unitati mari de profil amplasate in orase (Oradea).

Cu toate ca zona teritoriului GAL se afla amplasata la poalele Muntilor Padurea Craiului, beneficiind de prezenta unor atractii turistice unice (Pestera Meziad, Stejarul secular,  Valea Finisului, Valea Ursului, Valea Bălătesei, Cetatea Finis, Piatra Pietranilor, Muntii Codru, Munții Bihor și Depresiunea Beiușului, Munții Vlădeasa, Pestera Corbasca din Valea Tarcaitei, Râpele de la Mierag) si a unui decor natural deosebit, turismul in zona este insuficient dezvoltat. In zona sunt putine pensiuni agroturistice functionale.Nu este valorificat suficient specificul local (gastronomie si produse alimentare traditionale, articole mestesugaresti, traditii si obiceiuri locale) care ar contribui la cresterea numarului de turisti si a zilelor petrecute de catre acestia in unitatile de cazare din zona. Zona este insuficient cunoscuta privind aceste atractii turistice si nevoia promovarii ei se face simtita.

La nivelul teritoriului GAL se presteaza servicii medicale prin intermediul cabinetelor medicale individuale apartinind medicilor de familie, cabinete stomatologice si farmacii.

In toate localitatile care compun GAL-ul Tara Beiusului se afla monumente de patrimoniu sub forma monumentelor istorice, de arhitectură, situri şi ansambluri arheologice, ceea ce confera zonei o atractie turistica deosebita si turistilor interesati de aceste vestigii, posibiliatea de a le cunoaste.

Aceste obiective de patrimoniu trebuiesc intretinute si facute cunoscute pentru turistii care vin in zona si pot fi atrasi de aceste monumente.